הישארו מעודכנים!

יום חמישי, 14 ביוני 2012

קצת על סכרת

בס"ד

כל הנכתב הינו בגדר המלצות כלליות בלבד ולא מהווה התוויה רפואית , במקרה של בעיה רפואית יש לפנות לגורם רפואי מוסמך

ישנם 3 סוג סוכרת.
סכרת הריון - מצב של סוכר גבוה בדם בעקבות ההריון.
סכרת tipe 1 -המוכנה גם סוכרת נעורים, מצב בו הלבלב מפסיק לייצר אינסולין (הורמון אשר תפקידו להוריד את רמות                              הסוכר בדם).
סוכרת tipe 2 מתחלקת לשני סוגים:
היפר גליקמיה- בעקבות שיבוש ברצפטורים לקליטת הסוכר בתאים ועוד סיבות, רמת הסוכר בדם נשארת גבוה באופן קבועה, הדבר מביא לכשלים בריאותיים שונים.

היפו גליקמיה-  מצב בו בעקבות שיבוש בפעולת הלבלב ובלוטת האדרנל , מופשרת כמות גבוהה של אינסולין הגורמת לירידה קיצונית של הסוכר בדם, זהו מצב מסכן חיים .

המדהים הוא :
א. סוכרת הוגדרה כמגיפה עולמית!! מהווה אחד מ3 גורמי התמותה העיקריים ביחד עם סרטן ומחלות לב וכלי דם.
ב. המחלה הזאת היא תוצאה ישירה של אורח חיים !!! הבריאות במקרה זה לגמרי בידיים שלנו.



שאלו אותי מה המלצות הטיפול לסוכרת עפ"י הנטורופתיה. 


ראשית לגבי סוכרת נעורים , אין עדיין מספיק מחקרים אך יש צמחים כמו gymnema אשר נצפו כי הם משקמים תאי לבלב.
בנוסף יש שיטה תזונתית לשיקום לבלב.
 כל השיטות האלה חייבות להיות מלוות ע"י רופא והן בד"כ מצליחות בשלבים הראשונים של המחלה.

נתמקד בסוכרת tipe 2:

 לעקרונות הבאים יש משקל חשוב בשמירה על רמות סוכר תקינות.

אינדקס גליקמי-
ערכים מ1-100 המהווים מדד להשפעתם המידית של המאכלים על רמת הסוכר בדם.
למשל גלוקוז הערך שלו הוא 100 , במקביל לאשכולית הערך הוא 26.
ערכים מ70 ומעלה נחשבים גבוה.
בין 56-69 נחשבים בינוניים .
מ55 נחשבים נמוכים.
באינדקס גליקמי נמוך הסוכר מתפרק באיטיות ובכך מביא לעליה מתונה ברמת הסוכר בדם.

גורמים נוספים משפיעים על האידקס הגליקמי -
העמילן (סוכרים בתשמורת המתפרקים בעיכול לסוכרים, מצויים למשל בזרעים שונים) ככל שהוא ספוג מים הדבר יקל על האנזימים לפרקו ליחידות סוכר ובכך יעלה את האינדקס הגליקמי (רמת הסוכר)  בגוף.
הסיבים התזונתיים המצויים במזון מעכבים את פירוק הסוכרים ובכך מביאים לעלייה מתונה ברמת הסוכר בדם.
מכאן מובן למה סוכר ופחמימות לבנות הכוללים קמחים לבנים , אורז לבן , מזון מעובד וכו' גרועים ביותר לסוכרת.
סיבים תזונתיים ריריים (כמו בשיבולת שועל) מעטים יותר את קצב פירוק הסוכר מאשר סיבים תזונתיים "קשים" (כמו סובין).

שמנים מעטים את קצב התרוקנות הקיבה לכן אם בטעות חטאתם עם מאכל "סוכרי" אפשר במקביל לצרוך מזון שומני ,(שמנים איכותיים בלבד מכבישה קרה!!!) אפשר למשל לקחת חופן שקדים (לא קלויים ולא מלוחים) הדבר יעט את עליית הסוכר בדם.
חלקיק מזון קטן יקל על פירוק מהיר של הסוכרים לדוגמא- קמח טחון דק.

חישוב נוסף ויותר מדוייק הינו בדיקת רמת העומס הגליקמי-
המדד הגליקמי בודק את קצב עליית רמת הסוכר בדם ללא התייחסות לכמות הסוכר שיש במזון עצמו.
מדד העומס הגליקמי מתחשב גם בכמות הפחמימה שיש במזון.
החישוב הוא ע"י נוסחה- (פחמימות למנה x האינדקס הגליקמי) ÷ 100 .
מידע נוסף על טבלת ערכים של אינדקס גליקמי והעמסה גליקמית של מזונות ניתן למצוא באתר כדוגמת- http://mendosa.com/gilists.htm

נזקי סוכר-
גורמים לעיבוד ויטמיני B , חשוב לציין כי ויטמיני B נמצאים בין השאר בדגנים מלאים!
באכילת קמח לבן אנחנו גורמים לעיבוד ויטמיני B מבלי שנקבלם מהמזון "הלבן".
ישנם עוד נזקים רבים אך בשלב זה נסתפק במה שהבאנו עד עכשיו ונתרכז בטיפול האפשרי ע"י הנטורופתיה.

ראשית לשמור על תזונה כמה שיותר קרובה למצבה הטבעי.
נמנע ממזון קלוקל ומעובד, קמחים לבנים וכו'.

נגביר צריכת ויטמינים ומנרלים החסרים מאד במצב סוכרת-
מינרל ה"כרום" , חשוב מאד.
ויטמיני B
חומצות שומן חיוניות כגון אומגה 3
ויטמין C
ויטמין E

צמחי מרפא הידועים כמורידי סוכר- בשלב ראשון ניתן לצרוך בחליטות ומרתחים-
קינמון, גי'מנמה , חילבה , מלון מר ועוד.

בנוסף בד"כ ישנו צורך בצמחים המנקים גוף כגון-
שן הארי, כורכום , כרפס ריחני , גדילן מצוי, סכיזנדרה ועוד

בד"כ נצטרך צמחים המחזקים את הגוף-
כגון ג'ינסנג אמריקאי \סיברי\ סיני,  ויטניה (אשווגנה) , פטריית רישי ועוד.

ממתיק טבעי הידוע גם כמוריד סוכר הינו צמח הסטיביה-
כיום ניתן למצוא בטיפות, ובעלים לתה.

ניסיתי בקיצור להאיר מעט על נושא הסוכרת, אתם מוזמנים להגיב ולשאול .


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה